Er du digitalafhængig?
Digitalafhængighed har de sidste år fået tiltagende opmærksomhed i medierne. På DR kan man lige nu følge 17-årige Emma Damgaard på digital detox. Emma bruger dagligt op til 8 timer på sin mobil og i den tid sender hun mellem 600 og 1000 snapchatbeskeder. Selvom Emmas mobilforbrug ligger i den høje ende sammenlignet med andre danske unge, hvor gennemsnittet ligger på lidt over 2 timer, er det en tendens der er alarmerende.
Sidste år udkom bogen SLUK - Kunsten at overleve i en digital verden af lægen Imran Rashid. Imran er uddannet speciallæge i almen medicin og har bla. arbejdet med forebyggende helbredsundersøgelser af tusindvis af top- og mellemledere fra landets største virksomheder. I hans nye bog beskriver han hvorfor og hvordan digitialiseringen af vores samfund påvirker vores fysiske og mentale sundhed. Imran giver sine bud på hvordan vi kan genvinde kontrollen over vores digitale liv.
Disse råd har journalist Thomas Skov forsøgt at efterleve, da han valgte at sætte en stopper for sit digitale overforbrug. Da Thomas tog sig selv i at tjekke Instamram mens han puttede sin datter, gik det op for ham at noget var helt galt. Han valgte derfor, under guidning af Imran Rashid, at gå i mobilafvænning. Det kom der 5 radioudsendelser ud af som kan høres på P1.
Digitalafhængighed er et fænomen vi skal tage alvorligt. For nylig udtalte den danske psykolog Eva Hertz:
"Vi er som mennesker ikke gearet til at være på altid. Hver gang vi søger på Google eller åbner en mail sætter vi gang i vores nervesystem, der er skabt til at være opmærksom på ændringer. Vi aktiverer kroppens beredskab - og den tilstand er vi ikke skabt til at være i hele tiden. Vi har ignoreret vores biologiske behov for at slappe af. Og det kan vi ikke holde til på den lange bane. Vi skal være mere bevidste. Alle forældre giver deres børn grænser for brug af Ipad og tv. Det bør vi også gøre over for os selv."
Ovenstående udtalelse rammer hoved på sømmet og bør få os alle til at overveje vores digitale vaner og måske endnu vigtigere, hvad vi ønsker at bruge for dyrebare tid på?
Du kan læse mere om Dragebjergs arbejde med digital detox her på hjemmesiden under digital detox. Her kan du f.eks. læse om vores nye digital detox retreats, som udbydes fra foråret 2018.
Links:
Imran Rashid - http://sunddigital.dk
Thomas Skov - http://thomasskov.dk/jeg-er-mobilafhaengig/
Trænger vi alle til digital detox? - https://www.dr.dk/radio/p1/netvaerket/netvaerket-traenger-vi-alle-til-digital-detox/
Thomas Skov på P1 - https://www.dr.dk/radio/p1/jeg-er-mobilafhaengig-med-thomas-skov/jeg-er-mobilafhaengig-med-thomas-skov.
Emma Damgaard på DR - https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/detox
Psykolog Eva Hertz - https://www.dr.dk/nyheder/indland/psykologer-vores-hvile-bliver--naar-vi-tjekker-mails-i-fritiden