Fermentering af grøntsager
Vi er midt i adventstiden og vi har skam også haft travlt med at pakke noget ind, som vi venter med spænding på at få lov at åbne om nogle uger!
Vi har nemlig vasket og snittet i kilovis af årets lækre høst i køkkenhaven. Vi har krammet dem og pakket dem omhyggeligt i flere lag i de smukkeste krukker. Nu står de foran brændeovnen et par dage og pynter, inden de skal stå lidt køligere og arbejde for sig selv.
Vi ønsker for dig, at du skal have mulighed for selv at være med derhjemme og fylde kroppen med alle de gode næringstoffer ovenpå julens lækkerier!
Opskriften få du her under:
Mælkesyrede grøntsager á la Dragebjerggård
Opskriften rækker til en 10 liters fermenteringskrukke, men du kan fint skalere op eller ned alt efter dit behov!
4-6 kg vaskede, revede gulerødder (lad skrællen blive på, for at få flest vitaminer og naturlige bakterier med)
2 kg fint snittet hvidkål
4 store gule løg, fint hakket
50 ml Vita Biosa (kan udelades)
40 gr. himalaya salt
20 gr timian
6-8 enebær
30 gr. kommen
Rens krukken og de tilhørende sten grundigt og fyld 10 ml Vita Biosa i bunden.
Læg de fint snittede grøntsager lagvis i krukken, og bland krydderierne med. Stamp, pres og mas imens du putter grønsagerne i. Opløs saltet i en lille smule varmt (afkogt) vand, bland det med resten af Vita Biosa´en og hæld på over lagene.
Bland grøntsagerne grundigt sammen med hænderne og stamp dem derefter godt sammen, til de begynder at afgive væde. Enten med en knytnæve eller med en tyk gren.
Når alt er stampet godt sammen og der er frigivet en del vædske, lægges stenene over. De holder grøntsagerne nede under vand, og det er vigtigt at de også selv er dækket til med vædske (ca. 3 cm). Der kan fyldes efter med vand alt efter behov.
Fermenteringskrukken har en kant til vand, og når låget er sat på, fyldes der vand i kanten rundt om låget. derved opstår der en vandlås.
Kig til krukken jævnligt for at tjekke at der stadig er vand, så vandlåsen fungerer optimalt. Krukkens låg må ikke åbnes før fermenteringsprocessen er afsluttet efter ca. 3 uger.
Krukken sættes lunt (22 -23 grader) i 3 dage. Når krukkerne begynder at "snakke" med boblelyde, er det et tegn på, at gæringen er i godt i gang. Derefter skal krukken stå køligt (5 -18 grader) i 3 ugers tid.
Nu er fermenteringen slut og man kan begynde at pakke de fine grøntsager ud og spise af dem.
Tag gerne en portion fra i et mindre glas, som du opbevarer i køleskabet og spiser fra. Resten kan forblive i krukken i yderligere 3 uger, inden det hele sættes på opbevarings glas, der skal stå køligt (ca. 10 grader).
Du kan endda købe Vita Biosa (www.biosa.dk), himalayasalt og fermenteringskrukker (5 L og 10 L) hos os!
Tag kontakt til info@dragebjerg.dk eller send en sms til Barbara på
61 78 86 36